Många KFUM-poäng i Götalandsmästerskapen

Götalandsmästerskapen är en av årets största tävlingar för 13- och 14-åringar, där Götalands främsta friidrottare samlas för att både tävla individuellt och försvara sitt distrikts färger. Våra aktiva representerar Skånelaget, där man måste tillhöra de åtta bästa i landskapet i sin gren för att kvala in.

Vid förra årets utomhustävlingar hade KFUM Kristianstad Friidrott två deltagare på plats, när årets upplaga gick av stapeln på Ekevalla IP i Eslöv 17-18 september fanns hela åtta KFUM:are med i Skånetruppen. Med från klubben var också tränaren Christine Karström, som coachade alla Skåne-tjejer i kastgrenarna. Det är härligt att se hur vår tävlingsverksamhet växer, både lokalt och på högsta nationella nivå. Våra aktiva stod för riktigt fina prestationer och kom att plocka många Skåne-poäng under helgen.

Lördagens tävlingar

Våra aktiva hade anlänt till Eslöv redan under fredagskvällen och kamperat på en av stadens skolor tillsammans med övriga Skånelaget. De vaknade till ett underbart solsken och Ekevalla IP bjöd under lördagen på riktigt fina förutsättningar för de tävlande. 

Sienna Karström -09 har plågats av ryggsmärtor men lyckades trots detta att vinna F13 spjut med närmare sex meter till silvermedaljören – en minst sagt fantastisk prestation! Resultatet för dagen blev fina 35.43. Tidigare på dagen hade Sienna även kastat slägga, där hon slutade fyra med 31.80.

Även Joline Billsten -09 var i farten i F13-klassen. Hon inledde med slägga där hon gjorde en bra tävling och kastade strax under personbästa. Senare på dagen var det dags för tresteg där Joline hoppade jättebra och slog nytt pers med 9.49.

KFUM Kristianstad Friidrott hade även två tjejer på banorna i F14. För Lisen Schrewelius -08 var det GM-debut och den klarade hon av galant. Grenarna för dagen var spjut och slägga. Allra bäst gick det i slägga, där hon gjorde nytt PB med 22.87. Nicole Thomasson -08 äntrade också arenan under lördagen då hon hoppade höjdhopp. Hon besvärades lite av en smärtande vad och stannade för dagen på 1.34.

Även våra killar i P14-klassen hoppade höjd under lördagen. Elias Häll -08 gjorde en fantastisk tävling och lyckades ta brons med imponerande 1.69, som är personligt rekord med hela 9 cm! Oliver Helgesson -08 och Valentino Horvath gjorde också de en riktigt bra tävling där de båda slog pers med 1.54 respektive 1.41. 

För Elias blev det kvallopp i 80 meter direkt efter höjdhoppet och det blev svårt att ladda om. Med tiden 10.50 hamnade han på 13:e plats, precis utanför semifinal. Någon som däremot hann ladda om var Valle, som gjorde ett finfint 300-meterslopp. Han gick i mål på 43.75, bara några hundradelar över personbästa.

Söndagens tävlingar

Solen sken mestadels med sin frånvaro under söndagen och under förmiddagen möttes de tävlande av isande kyla och tät dimma som senare byttes mot regn och åska och våra aktiva fick kämpa för att hålla muskerna varma. 

Trots vädret stod våra duktiga kasttjejer för fantastiska insatser även denna dag! Först ut var Lisen i F14, som tog brons i diskus efter en riktigt bra kastserie och ett längsta kast på 29.32. Senare på dagen stötte hon också kula, där hon tog sig till final och slutade sjua med fina 10.12.

Savannah Karström -09 hade haft en tuff lördag med tre ogiltiga kast i favoritgrenen slägga. Under söndagen tog hon sig samman med besked och plockade guldmedaljen i F13 diskus! Segerkastet var fina 32.34 och på silverplats kom syrran Sienna med 31.39. Lite senare på dagen var det dags för kula, där Savannah hamnade precis utanför final med 9.83 och Sienna slutade femma med 11.29.

I F13-klassen var Joline i farten även under söndagen. Hon sprang 200 m häck och gjorde ett toppenlopp med nytt personligt rekord på 32.52, vilket räckte till en niondeplats.

Bland killarna var Oliver först ut för ett dimmigt 300 m häck-lopp i riktigt tuff konkurrens. Han gjorde ett mycket fint lopp och tog brons med nytt pers på 47.90!

Därefter var det dags för längdhopp, där alla våra killar kom till start. Valle slog nytt personligt rekord med 4.20. Oliver fick på ett riktigt bra hopp i tredje, men det visade sig vara knappt övertramp. Han stannade för dagen på 4.73. Elias hoppade finfina 5.62 och tog sig till final i det extremt duktiga startfältet. Till slut hamnade han på sjunde plats. 

I stavhopp gjorde Elias en stabil insats och var felfri upp till 2.80. Efter en rivning klarade han 2.90 och förbättrade därmed sitt eget klubbrekord med ett par centimeter. Han var även nära att klara 3 meter i sista försöket.

Sista gren för dagen var 80 m häck där Oliver stod på startlinjen. Loppet genomförde han väl och slog personligt rekord med 13.27, ett resultat som tyvärr inte riktigt räckte till final i ett tufft startfält.

Skånelaget segrade

Götalandsmästerskapen är inte bara en individuell tävling, utan också en lagtävling mellan de olika distrikten, där de aktiva som hamnar på placeringarna ett till sex plockar poäng till laget. När dagarna summerats stod det klart att Skåne stod som segrare i 2022 års upplaga! Våra aktiva var med sina närmare 40 poäng starkt bidragande till segern!

Förutom de fantastiskt prestationerna tar vi också med oss vilket härligt gäng kompisar ni alla är. Götalandsmästerskapen är så mycket mer än bara tävlingarna. Det är övernattning med laget en hel helg, mycket eget ansvar och många nya vänner. Det skötte ni alla fantastiskt bra och det är underbart att se hur ni peppar varandra i med- och motgång, både kompisar från klubben och andra aktiva. 

Stort grattis till era fina resultat – hoppas att ni alla haft en härlig helg som gett er fina minnen för livet!

Fler bilder från Götalandsmästerskapen 2022

Det fotograferades flitigt under tävlingarnas gång och här hittar du bilder från Götalandsmästerskapen utomhus 2022.

Som vanligt hittar du ännu fler bilder och inte minst filmer på Instagram, se till att följa kfum.friidrott.

 

Deltagare och resultat

Från KFUM Kristianstad Friidrott deltog

– Elias Häll -08, P14: höjd, längd, stav och 80 m

– Oliver Helgesson -08, P14: höjd, längd, 80 m häck och 300 m häck

– Valentino Horvath -08, P14: höjd, längd, kula och 300 m

– Lisen Schrewelius -08, F14: spjut, diskus, slägga och kula

– Nicole Thomasson -08, F14: höjd och 800 m

– Joline Billsten -09, F13: tresteg, diskus, slägga och 200 m häck

– Savannah Karström -09, F13: spjut, diskus, slägga och kula

– Sienna Karström -09, F13: spjut, diskus, slägga och kula

 

Här hittar du resultat från Götalandsmästerskapen utomhus 2022

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *