SM, Åhus Indoor och Göteborgs Inomhus – vilken tävlingshelg!

Helgen 3-5 februari färgades Sveriges friidrottsarenor röda när över 40 modiga och duktiga ungdomar från KFUM Kristianstad Friidrott gjorde sig redo för att tävla. Det blev dagar fyllda av fina prestationer, glädje, nervositet, skratt, tårar och kämpaglöd – kort sagt allt en friidrottshelg ska innehålla. 

I Växjö hölls ISM i mångkamp, där fyra deltagare från klubben tävlade med goda resultat som stärker självförtroendet inför kommande utmaningar. I Göteborgs Inomhus hoppade Vera Bergkvist sig till nya medaljer. På hemmaplan fylldes Liviushallen med både modiga debutanter och mer rutinerade friidrottare från KFUM Kristianstad. Otroligt roligt att se så många rödklädda som vågar sig på att tävla!

Tre debuter och en comeback i ISM Mångkamp

I Telekonsult Arena i Växjö samlades Sveriges bästa mångkampare för att göra upp i ISM. I P15-klassen fanns tre SM-debutanter från KFUM Kristianstad Friidrott, Elias Häll -08, Oliver Helgesson -08 och Valentino Horvath -08. På plats fanns också betydligt mer rutinerade mångkamperskan Sydney Karström -04, som tävlade i F19-klassen. Sydney, som tidigare tagit SM-guld i just mångkamp, gjorde sin återkomst på högsta nationella nivå efter en ytterst besvärlig fotskada som hållit henne borta från tävlingar i över ett år. 

Killarna tävlade i sjukamp som inleddes under lördagen och startade med 60 m. Oliver sprang i första heatet och gjorde ett fint lopp med PB på 8.51. I andra heatet fullkomligt pulvriserade Valle sitt gamla pers då han sprang i mål på 8.17. Snabbast av våra killar var Elias som tog sig i mål på 8.11, strax över PB.

Dagen fortsatte med stav, en ny gren för både Valle och Oliver, som började hoppa för några månader sedan för att kunna ställa upp i mångkampen. Båda gjorde en fantastisk tävling och slog sina personliga rekord, Oliver med 2.43 och Valle med 2.33. Elias är en mer erfaren stavhoppare och gjorde en stabil insats med 3.13.

Sist ut på lördagen var längd. Både Oliver och Valle fortsatte att rada upp pers när de hoppade 4.97 respektive 4.56. Även Elias slog nytt PB inomhus med fina 5.61 trots att mycket av plankan var tillgodo. Det var trötta men nöjda killar som lämnade arenan för en god middag och sömn efter en väl genomförd första dag. 

Under söndagen avgjordes killarnas mångkamp och dagen startade med 60 m häck, där Valle var lite avvaktande till första häcken men sedan hittade rytmen. Elias och Oliver sprang båda strax över pers på 9.48 respektive 10.06. I höjdhopp gjorde alla killar en fin tävling. Valle hoppade 1.40, Oliver hoppade PB med 1.55 och Elias tangerade sitt inomhusrekord på 1.61. 

Kula stod näst på tur, men ingen av killarna fick till den riktiga träffen. Dagen avslutades med 600 m där grabbarna verkligen tog ut de sista krafterna. Snabbast var Elias på 1:47.30, medan Oliver sprang på 1:51.82 och Valle 1:52.63. 

När resultaten summerades slutade Elias på åttonde plats med 3.422 poäng, medan Oliver och Valle hamnade på platserna tolv och tretton med 2.660 respektive 2.375 poäng. Ni ska alla vara riktigt stolta över hur ni har genomfört tävlingen. Många fina resultat och pers i många grenar – dessutom är ni en stor upplevelse rikare. Stort grattis och bra kämpat!

Under söndagen genomförde även Sydney sin femkamp med alla grenar på en och samma dag. Hon slog personbästa i 60 m häck med 9.02 och även i kula fick hon till nytt pers och tillika klubbrekord med 11.40. Hon slog också till med säsongsbästa i längdhopp, där hon hoppade 5.40. Totalt samlade hon ihop 3.257 poäng och hamnade på åttonde plats i F19. Men det allra härligaste med dagen var att se Sydney genomföra en hel mångkamp. Underbart att ha dig tillbaka igen, vi ser fram emot att följa dig på kommande tävlingar!

Vera knep silvret i Göteborg

Även i Friidrottens Hus, Göteborg, fanns KFUM Kristianstad representerade under helgen, då Vera Bergkvist -09 ställde upp i Göteborgs Inomhus. Vera har radat upp fina insatser i höjd senaste veckorna och denna helg var inget undantag. Hon hoppade felfritt upp till 1.45 och hade sedan tre bra försök på 1.48. Hennes fina hopp räckte till silvermedaljen! Vera testade även att springa 1000 m där hon kom i mål på 4:09.95. Dagens sista gren var längdhopp, men då fanns tyvärr inte mycket kraft kvar i benen efter långloppet. 

Grattis till medaljen och ytterligare en riktigt fin prestation!

Glada ungdomar, DM-medaljer och klubbrekord i Åhus Indoor

På hemmaplan lyste Liviushallen härligt röd när en mängd friidrottare från klubben tävlade i Åhus Indoor. Tävlingen inleddes på bästa vis under fredagen, då Lisen Schrewelius -08 och Savannah Karström -09 tävlade i F15 vikt. Tjejerna tävlade med en vikt som väger 7.26 kg och Lisen slog nytt PB och tillika klubbrekord med 11.10, vilket gav brons i tävlingen och ett DM-silver. Savannah, som varit sjuk under veckan, kunde inte riktigt nå sin vanliga kapacitet, men fick trots detta en DM-medalj med sig hem.

På lördagen tävlade cirka 30 aktiva från klubben i F/P11 och F/P13. Det var många aktiva födda 2010 som kämpade för att kvala in till Götalandsmästerskapen i slutet av mars. Dagens KFUM-gren var nog P13 höjdhopp, där inte mindre än sex killar från klubben klarade 1.33 eller högre. Alvin vann guld med fantastiska 1.50 och Liam kom på bronsplats med fina 1.38. Även i 60 m häck dominerade killarna och tog en trippel med seger till Alfred på 10.80, silver till Harry på pers 11.82 och brons till Algott. I finalen på 60 m fanns fyra KFUM-killar på startlinjen, där Alfred tog guld och Liam brons och även Tage och Harry gjorde ett riktigt bra lopp.

Killarna fortsatte dagen med en gedigen insats i längd och även om det inte blev några pers knep Algott silvret och Harry brons. I kula slog Alfred till med 9.33 två gånger om – nytt pers och bronsmedalj. Fina stötar även av Alvin och Harry som hamnade precis utanför pallen. Flera killar hoppade även stav, där Malte tog guld med 2.23. Helmer knep silvret med 1.73, vilket var pers med hela 33 cm!

Även tjejerna var taggade och visade fina resultat. I 60 m häck tog sig både Betty och Selma till final. Betty sprang på fina 11.56 och tog brons. I 60 m var det hela fyra försöksheat där många sprang bra och Betty lyckades ta sig till final. I höjdhopp slog Hedda nytt personligt rekord med 1.23, vilket även Rebecka klarade. Tjejerna tävlade även i längd och kula med fina resultat. 

När dagen summerades hade en mängd tävlingsmedaljer delats ut och även ännu fler DM-medaljer, då dessa delades ut i de flesta grenar för P13 och P12. I de yngre klasserna delas inte medaljer ut, men våra aktiva gjorde fina resultat och tyckte det var jättekul att tävla, vilket ju trots allt är det allra viktigaste!

I Åhus Indoor gjorde många modiga aktiva sin allra första riktiga tävling, vilket vi tycker är jättekul. En som gjorde debut i KFUM-tröjan under söndagen var Rakel Göransson -09 och det gjorde hon med bravur! Hon började dagen med 60 m häck där hon tog sig till final och slutade fyra med fina 10.85, vilket innebar silver i DM för F15. Även Joline Billsten -09 sprang mycket fint på 60 m häck, men i ett tufft startfält räckte inte 11.10 till final. Därefter hoppade tjejerna längd, där båda hade svårt att få till plankträffen. Rakels bästa hopp mätte 4.05 och Jolines resultat räckte till DM-silver i F14.

Rakel avslutade dagen med kula där hon stötte bra. Resultatet 7.40 räckte till en femteplats i tävlingen och DM-brons i F15. Vann kultävlingen och DM F15 gjorde Lisen, som stötte 10.34. Även Joline stötte kula och 8.00 gav en fjärdeplats i tävlingen och DM-silver i F14. Joline tävlade även i 60 m där hon tog sig till final med 9.13. I finalen slutade hon fyra och kunde inkassera ännu ett DM-silver i F14.

Även Filippa Ivarsson -07 tävlade under söndagen. Hon började dagen med kula, där hon persade med 4 kg-kulan! Resultatet 5.85 räckte till ett silver. Filippa följde upp med ett bra 60 meterslopp strax över PB innan det var dags för längdhopp där hoppningen för dagen inte riktigt stämde.

Stort grattis till alla aktiva som gjorde Åhus Indoor till en riktig kanonupplevelse med många glada stunder och finfina prestationer!

Vi är så stolta över er!

Vi i KFUM Kristianstad Friidrott är otroligt stolta över er glada, duktiga, modiga och kamratliga ungdomar som tävlat under helgen. I med- och motgång peppar ni varandra och uppträder sportsligt mot era medtävlande. För oss tränare, styrelsemedlemmar och föräldrar är det en sann glädje att se er på arenorna. Och det ser ut som att ni tycker att det är minst lika roligt!

Stort tack för en härlig friidrottshelg!

Fler bilder från tävlingarna

Du följer väl kfum.friidrott på Instagram? Där hittar du mängder av härliga bilder och filmer från helgens alla tävlingar. Även här på hemsidan finns mycket bilder från helgen som gått och här hittar du bilder från ISM i mångkamp, Göteborgs Inomhus och Åhus Indoor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *