Starkt kval i Kraftmätningen

Nationaldag till ära var det åter igen dags för kval i Kraftmätningen som för många i vår träningsgrupp blivit säsongens höjdpunkt. Kraftmätningen är en härlig lagtävling där de aktiva tävlar i 80 m häck, höjd, spjut, längd, kula och 800 m. Dessutom springs det mixad stafett, 6 x 200 m. Varje lag får ställa upp med 3 – 8 aktiva av varje kön i varje gren. De tre bästa resultaten räknas sedan till lagets poäng enligt speciell mångkampstabell för Kraftmätningen.

Vi i KFUM Kristianstad Friidrott har som målsättning att erbjuda mångsidig träning där de aktiva får möjlighet att utveckla god grundteknik i de flesta av friidrottens grenar, vilket är en stor fördel i en tävling som Kraftmätningen. Förra året var vi med för att lära och förstå konceptet medan vi i år har haft som mål att ta oss till finalen i Stockholm första helgen i september. Förra året krävdes 23.237 poäng för att vara bland den sexton bästa lagen i Sverige och ta sig till finalen, men i år är det flera lag med så det blir tufft. I år genomförde vi kvaltävlingen i Ystad tillsammans med IFK Lund, Malmö AI, Ystad IF och Åhus FIK.

Nytt klubbrekord för Oliver

Tävlingsdagen började på bästa sätt med fina resultat i 80 meter häck. Alice Olsson-08 sprang på 13.51 trots en kraftig ömmande fot och Savannah Karström-09 gjorde ett jättefint lopp med nytt pb 14.09. Även Sienna Karström-09, Vera Bergkvist-09 och Joline Billsten-09 sprang alla på nytt pb. Killarna fortsatte på inslagen. Oliver Helgesson-08, som har utvecklats enormt i häck under året, bättrade sitt nysatta klubbrekord från Pannkaksspelen med drygt tre tiondelar till 12.04. Snabbt sprang även Elias Häll-08 som slog pb med 13.02. En stor eloge till Alvin Brylski-10 som gjorde ett mycket fint häcklopp. Att som 13-åring klara de högre 84 cm häckarna med 8.50 meters avstånd med tre steg är verkligen imponerande.

Flera riktiga höjdare

I killarnas höjdhopp hade Valentino Horvath-08 show och härliga segergester när han slog nytt personligt rekord. Han studsade felfritt över 1.50, tog 1.54 i andra och hade sedan flera bra försök på 1.58. Oliver och Elias hade fin höjd i sin hoppning, men tyvärr knapp rivning med vad/häl och de slutade på 1.54. Även Alvin hoppade bra och klarade 1.46. Tjejernas visade upp stabil hoppning. Vera klarade 1.46, Nicole slog säsongsbästa med 1.42 och Savannah pb med 1.42.  

Blåsig spjutkastning och fantastisk stafett

Tjejerna hade problem med vindarna i spjutet och ingen av våra kastare kom riktigt upp till de fina resultat de haft tidigare under säsongen. Sienna kastade längst med 31.06 följt av Savannah 29.17 och Vera 24.06. Killarna lyckades lite bättre. Elias slog fint pb med 32.38 och Oliver kastade 31.31 och Alvin som aldrig tävlat i spjut visade upp fin kastteknik och slog pb med 22.04.

Mitt på dagen kom lagets riktiga fullträff. Samtliga sex löpare (Oliver-Savannah-Elias-Joline-Valle-Nicole) i det nykomponerade stafettlaget på 6×200 meter sprang mycket bra och visade upp säkra växlingar. Tiden blev fantastiska 2.48.31, vilket är 7(!) sekunder snabbare än vid Kraftmätningen förra året. Det fina resultatet gav 3960 poäng! 

Fina hopp i svåra förhållanden

Vindarna växlade snabbt mellan medvind och motvind i längdhoppet. Trots det och en del övertramp lyckades samtliga killar få till minst ett bra hopp. Längst hoppade Elias med 5.62, Oliver och Valle slog pb med 5.29 respektive 4.28. Sju tjejer hoppade längd och sex av dem slog pb. Bäst för dagen lyckades Lisen med finfina 4.62 följd av Vera 4.35 och Joline 4.31. Sara Salem-09 som endast tränat friidrott i två månader tog chansen att vara med i Kraftmätningen då vi fick återbud pga sjukdom. Modigt och tävlingsdebuten blev i längdhopp där hon fick till ett längsta hopp på 3.17.  

I kula fick vi se många fina stötar av våra aktiva. Lisen stötte 10.93, Sienna 10.10 följt av Alice och Savannah på fina pb med 9.67 respektive 9.33. Kula var den gren där våra tjejer fick högst poäng för dagen hela 2283. Elias vräkte i väg kulan 10.55. Även övriga killar stötte riktigt bra med 4 kiloskulan – Oliver 9.28, Valle 7.64 och Alvin 7.61.   

Enorm kämpaglöd i avslutningen

Många av våra aktiva hade genomfört alla eller nästan alla grenar när det var dags att avsluta denna ”gruppmångkamp” med 800 meter. Trötta både fysiskt och mentalt sprang de på ett imponerande sätt. Vi är stolta över den vilja och kämpaglöd ni visar.  

Nicole fick bra draghjälp i A-finalen och sprang ett jättefint 800 meterslopp på nya personliga rekordet 2.53.70. Vera som sprungit övertygande på både 600m och 1500m de senaste veckorna hade ingen tid på 800m så hon blev placerade i B-finalen. Savannah hjälpte henne att hålla tempo i 300 meter och sedan sprang Vera solo resten. Fin sluttid 2.43.18, men med tuffare motstånd finns många sekunder att kapa. Savannah kroknade lite efter den tuffa öppningen och sex grenar under dagen, men då kom tvillingsystern Sienna och säkrade tredjeresultatet med tiden 3.03.90. Det kallar vi perfekt lagarbete. Även Sara gjorde ett kanonlopp och noterades för fina tiden 3.16.52. Samtliga killar sprang i A-finalen där Elias var snabbast med nytt pb 2.32.47. Fint lopp även av Alvin och nytt pb 2.39.78.  

Ett kanonresultat som vi hoppas räcker hela vägen

När man summerar dagen slutar vi på 23.972 poäng, vilket är ett resultat vi är mycket nöjda med. Vi är så stolta över våra aktiva som visat enorm kämpaglöd, vilja, styrka, snabbhet och kamratskap. Alla har varit med och bidragit på ett fantastiskt sätt. Flaggan i topp för alla våra aktiva och nu håller vi alla tummar vi har att det räcker till en finalplats i Stockholm.

Stort tack till Ystad IF för ett fantastiskt och välorganiserat arrangemang. Sandskogen IP erbjud fina förhållande med svalkande vindar från havet även om de gjorde spjutkastningen lite besvärlig för tjejerna och resulterade i lite övertramp för killarna.  

Bildkavalkad!

När Björn Billsten är på plats med sin kamera blir det alltid en mängd fantastiskt fina och fartfyllda bilder! Vid Kraftmätningen hade även vi vanliga dödliga mobilkameran i högsta hugg. Totalt resulterade det i närmare 200 bilder från dagen. Det kräver sin indelning och här hittar du:

Dessutom hittar du ännu mer på Instagram – följ kfum.friidrott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *